talkki

Talkki on läsnä meidän kaikkien arjessa, useimmiten huomaamattamme

Talkkia löytyy käyttämistämme muoviesineistä, maaleista, erilaisista pakkauksista ja paperista tai se myötävaikuttaa lannoiterakeiden pinnalla siihen, että ne eivät paakkuunnu. Useimmille talkista taitaa tulla ensimmäisenä mieleen vauvan talkki, mutta se on vain pieni käyttökohde.

“Tiedättekös lapset, missä kaikkialla meidän kodissamme on talkkia?”

Aamulla kun heräämme, valmistamme aamiaisen ja istahdamme pöytään, olemme kohdanneet talkin jo valokatkaisijassa, maalatussa seinäpinnassa, vesi- ja viemäriputkissa, ruoka- ja nestepakkauksissa ja mikäli vielä selaamme paperilehteä, myös siinä.

talkin käyttö

Seinämaali

Keramiikka

Mehupurkki

Tuolin muovirunko

talkki auto

Verhouspaneeli

Kojelauta

Kyynärnoja

Vaihdekeppi

“Talkkia, autossa?”

Kyllä, kohtaamiset jatkuvat päivän mittaan vaikkapa istuessamme autoon, johon on käytetty noin 20 kiloa talkkia. Se piileksii auton muoviosissa, kojelaudassa, ovipaneeleissa, puskureissa ja monissa muissa kohteissa.

Talkkia käytetään sen erityisten ominaisuuksien vuoksi

Talkki on maailman pehmein mineraali ja jauhautuu helposti levymäisiksi partikkeleiksi. Talkki ei reagoi happojen tai emästen kanssa ja se hylkii vettä sekä yhdistyy helposti orgaanisten yhdisteiden kanssa. Voidaan sanoa, että se on toiminnallinen lisä- tai täyteaine käyttökohteissaan ja parantaa käyttämiemme tuotteiden laatua tai ominaisuuksia.

Me, kuluttajat, olemme yhä tietoisempia valintojemme vaikutuksista ja se jopa vaikuttaa meidän päätöksiimme. Arvostamme sitä, että tuotteet on tuotettu eettisesti sekä ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen.

Nordic Talcilla haluamme auttaa tulevia asiakkaitamme saavuttamaan kuluttajien heille asettamat tavoitteet. Talkkimme tulee olemaan jäljitettävää ja eettisesti tuotettua, ja sen tuotannon ja toimitusketjun ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki ovat minimoitu. Olemme sitoutuneet UN Global Compact -yritysvastuualoitteen kymmeneen periaatteeseen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

MUOVIT – käytetään parantamaan tuotteiden fysikaalisia ominaisuuksia mm. kotitalouden muovi­tarvikkeissa, autoissa ja muovi­putkissa. Talkin määrä voi olla useita kymmeniä prosentteja.

MAALIT JA TASOITTEET – maaleissa talkki parantaa peitto­kykyä, säilyvyyttä, säänkestoa ja korroosion­estoa. Talkilla korvataan myös titaanidi­oksidia. Tasoitteissa talkki on erinomaista täyte­ainetta mm. helpon käsiteltä­vyytensä ansiosta.

Talkin tyypillisiä käyttökohteita

PAPERI JA PAKKAUKSET – paperi on perinteinen käyttökohde ja talkkia käytetään sellu­teollisuudessa pihkan­torjuntaan ja paperi­teollisuudessa sekä täyteaineena että päällystys­pigmenttinä. Talkki soveltuu myös neste- ja elintarvike­pakkauksiin, joissa se toimii tiivis­kerroksen ainesosana.

MUUT – lisäksi talkkia käytetään mm. lannoite­teollisuudessa estämään lannoite­rakeiden paakkuuntumista, kumi­teollisuudessa täyteaineena ja pintakäsittely­aineena ja keraamisessa teollisuudessa yhtenä mineraalisena ainesosana.

talkin käyttö

Miksi talkkia tuotetaan

Mineraaleja tarvitaan vihreään siirtymään ja vastaamaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitsemisen haasteisiin. Eurooppa ei ole omavarainen talkin suhteen ja tarvitsemme paikallista, vastuullista ja jäljitettävää talkkia teollisuudelle, joka tuottaa meidän käyttämiämme hyödykkeitä.

Talkin käytöllä useimmiten parannetaan tuotteen ominaisuuksia tai korvataan toista raaka-ainetta. Tämä auttaa esimerkiksi päästövähennys­tavoitteiden saavuttamisessa, kun talkilla vahvistetaan autoissa käytettäviä muoviosia, jolloin niillä voidaan korvata metalliosia ja auton keventyessä säästetään energiaa.